Kwalitatief Onderzoek blog

Vulnerability Ted talk

Een vulnerability Ted talk over onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, schaamte en wat deze betekenen voor authenticiteit, creativiteit en innovatie is al meer dan 43 miljoen keer bekeken. Brené Brown is research professor aan de Universiteit van Houston en heeft gedurende 10 jaar onderzoek gedaan naar de wijze waarop we betrokken zijn bij anderen. Ze illustreert haar bevindingen met een relaas over haar persoonlijke ontwikkeling als onderzoeker op een wijze die je soms een wat ongemakkelijk gevoel geeft . Ze vertelt dat ze als onderzoeker opgeleid is de werkelijkheid te controleren en te voorspellen en leert door middel van haar onderzoek dat de mensen die het best tot verbondenheid in staat zijn die controle juist loslaten en onzekerheid  toelaten. Dat leidt tot een persoonlijke crisis en een crisis als onderzoeker waarvan ze met veel humor verslag doet.

Lees “Vulnerability Ted talk” verder

Privacy en onderzoek

privacy

Afgelopen jaar is er veel gepubliceerd in de media over privacy: niet in de laatste plaats omdat sociale media apps vaak meer prijsgeven over de identiteit dan bekend. Daarnaast is het opvallend hoe de beleving van privacy veranderd is. Zo weten de meeste mensen wel dat apps op je smartphone soms meer van je vragen dan nodig is voor de functionaliteit. Bij installatie van een app moet je machtigingen goedkeuren die de app toegang verlenen tot bijvoorbeeld je locatie, je identiteit of zelfs je adresboek. Veel mensen geven deze machtiging zonder er al te veel bij na te denken.

Lees “Privacy en onderzoek” verder

Online kwalitatieve onderzoek tools

Bij de online kwalitatieve onderzoek tools die je kan inzetten bij online kwalitatief onderzoek is veel meer mogelijk dan gebruikelijk in een enquête of op een social forum. Je kan tijdens een online onderzoek op een platform verschillende instrumenten in combinatie inzetten die elkaar aanvullen zoals bij gebruik van een gesloten online omgeving. Respondenten kunnen in hun eigen omgeving voorbeelden aandragen en soms zelfs voorwerpen laten zien die thuis voorhanden zijn:

Lees “Online kwalitatieve onderzoek tools” verder

Storytelling onderzoek

Storytelling heeft bij kwalitatief onderzoek altijd een belangrijke rol gespeeld. We zien dat verhalen belangrijk zijn om een boodschap te dragen en andersom reflecteren individuen of groepen een ervaring door middel van een verhaal. Bij gebruik van de storytelling methode kunnen ruwe verhalen gebruikt worden om tot betere besluiten te komen. Daarbij zijn ervaringen, overtuigingen, gevoelens en gezichtspunten van de deelnemers uitgangspunt. Bewijzen, argumenten, ‘de waarheid’ spelen mogelijk in een later stadium een rol maar staan niet centraal. Belangrijk zijn de ruwe verhalen, verschillende gezichtspunten en de interpretatie door de verhalenvertellers zelf.  

storytelling
Lees “Storytelling onderzoek” verder

Mobiel kwalitatief onderzoek

mobiel kwalitatief

Een interview kan soms minder inzicht verschaffen dan een mobiel kwalitatief onderzoek waarbij de respondent met behulp van een smartphone taken uitvoert en op foto of video vastlegt  (‘vlogt’).  Veel platforms voor kwalitatief onderzoek hebben de beschikking over een app waarmee  de respondent of in een winkel of in huis dingen demonstreert (bijvoorbeeld welke schoenen en sneakers men wanneer gebruikt en waarom).

Lees “Mobiel kwalitatief onderzoek” verder

Trends in marktonderzoek

trends marktonderzoek

Het laatste Greenbook Industry Trends Report is de weerslag van het meest uitgebreide onderzoek naar de ontwikkelingen van trends in marktonderzoek. 78% (n=1167)  van de respondenten is aanbieder van onderzoekdiensten en 22% (n=330) is klant. Bijna de helft van de respondenten komt uit de USA en ongeveer een kwart uit Europa. De overige respondenten komen uit Azië, Australië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Lees “Trends in marktonderzoek” verder

Community Platform kiezen: onderzoek

community

Bij het kiezen van een community platform spelen vele factoren een rol. Wil je het platform zelf hosten of bij een provider die het onderhoud en voor je verzorgt of mag het onderdeel zijn van een bredere social community zoals Linkedin? Wat is het doel van het platform? Waarom zou de eindgebruiker je platform gebruiken? Is het een intern of extern community platform, open of gesloten, tijdelijk of van onbeperkte duur, gericht op je klanten of gericht op iedereen? Gericht op promotie, support, voorlichting, onderlinge communicatie of gericht op onderzoek (of een combinatie)? Wat is je budget? Welke functionaliteit moet beschikbaar zijn op het community platform? Moet deze ook mobiel toegankelijk zijn via een smartphone app?  Heeft het een responsive design (dat wil zeggen een webdesign dat zich makkelijk aan iedere schermgrootte aanpast)? Wil je een ‘doe-het-zelf’ platform dat je (met behulp van ontwikkelaars) verder zelf uitbouwt of uitgebreide support en een community platform van gebruikers die samen het platform verder brengen?

Lees “Community Platform kiezen: onderzoek” verder