Kwalitatief onderzoek en corona

In het najaar van 2021 zijn de covid maatregelen aangescherpt. Kwalitatief onderzoek en corona (covid-19) en de zorg voor de volksgezondheid maken het ten dele nodig op afstand kwalitatief onderzoek uit te voeren. Online kwalitatief onderzoek als alternatief is helemaal niet nieuw maar het is misschien wel goed op een rijtje te zetten wat de mogelijkheden zijn.

Synchroon of a-synchroon kwalitatief onderzoek

Als je gebruik maakt van online kwalitatief onderzoek is de eerste keuze die voor synchrone of asynchrone aanpak. Bij synchroon onderzoek is er sprake van live communicatie met de respondenten via een video, audio of chat verbinding. Bij asynchroon onderzoek heeft de respondent de gelegenheid op eigen tijd en tempo vragen te beantwoorden of te reageren op de respons van andere deelnemers of de moderator door middel van een community. In alle gevallen kan de opdrachtgever het veldwerk meebeleven en input leveren.

Mogelijkheden bij online kwalitatief onderzoek

Het tonen van concepten in de vorm van afbeeldingen, video of audio is geen enkel probleem bij online kwalitatief onderzoek. Bij het doen van live onlinefocusgroepen is het wel aan te raden die wat kleiner dan normaal te organiseren zodat iedereen voldoende aan het woord kan komen (bijvoorbeeld n=5). Bij een online community kunnen juist wat meer mensen meedoen (20-30 respondenten).

Het opsplitsen in kleinere groepen om een opdracht uit te werken (breakout rooms) kan ook in een online omgeving. Zo kan je een gedeelte plenair doen en een gedeelte in groepen. En ook kan dit meermalen tijdens één bijeenkomst waarbij je plenair uitwisselt hoe het ging in de groepen. Vervolgens kan je een nieuwe ronde starten.

Opname van video en audio en meekijken behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is ook simultaan vertaling mogelijk.

Online kwalitatieve onderzoek tools

Qua online tools zijn er meerdere mogelijkheden zoals ZOOM of Skype en specifieke tools die wij op projectbasis inhuren om online onderzoek te doen. Deze online tools zijn specifiek ontworpen voor kwalitatief onderzoek en bieden aanvullende mogelijkheden zoals het invoegen van gerandomiseerde polls, beoordelen van statements, heatmap analyses, analyseren van subgroepen en mogelijkheden voor de moderators zoals scores voor meer inzicht in de bijdragen van de respondenten, Zo blijft kwalitatief onderzoek in tijden van corona goed mogelijk. Wij adviseren graag wat voor uw situatie een goede aanpak is.

Auteur: Sjoerd Heskes

Met als achtergrond een studie politicologie en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam is Sjoerd Heskes sinds 1993 zelfstandig werkzaam als kwalitatief onderzoeker. Hij is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek door middel van onlineonderzoek, diepte-interviews en focusgroepen. En hij heeft ervaring als facilitator bij workshops, veranderingstrajecten en intern onderzoek bij bedrijven en instellingen.